Последни публикации

Защо покривът се нуждае от улуци

Покривът на всяка постройка трябва да бъде оборудван с улуци. Те не само придават завършен вид на сградата, но също защитават фасадата и основата от разрушителното въздействие на валежите и правят цялостната територия по-удобна за използване при дъжд. Съществуват няколко вида водосточни системи, изработени от различни материали, които са подходящи за едни или други условия на работа. Нека разгледаме, какви са те и кои са ключовите особености на използваните материали.

Основна задача и конструкция на улуците

Водосточните системи събират водата от покрива и я отвеждат в дренажната система. Това предотвратява подкопаването на основата, външната част на къщата, както и натрупването на вода, след валежи в близост до стените и цялата прилежаща област. Улуците имат и естетическа функция: те перфектно затварят фугите между материалите, което прави цялостния вид на сградата по-хармоничен. Отводняването е съставено от улуци, тръби и допълнителни елементи, както и скоби, свързващи отделните компоненти. За двускатните покриви, обикновено се използва външна дренажна система, а за сградите с плосък покрив се изготвя вътрешна система за водоотвеждане. За да се организира вътрешното отвеждане на водата, покривният материал трябва да се постави, така че водата да се събира в специален резервоар и след това да се отвежда в дренажната тръба, инсталирана в стената на сградата или в специален технически канал.

Използвани материали

Днес производителите предлагат пластмасови и метални водоотводи, които имат свои експлоатационни особености. Полиестерът и пластизолът са издръжливи, достъпни по стойност и лесни за монтаж. Сглобяването и монтирането на такива системи е възможно и собственоръчно, без участието на специалисти. Също така, пластмасовите изделия се отличават с това, че могат да бъдат боядисани в различни цветове, а материалът е пигментиран по цялата си структура, поради което с времето не избледнява и не губи привлекателния си външен вид. Те също не се страхуват от корозия, понасят добре температурните промени и не издават излишен шум по време на дъжд.

Поцинкованата стомана – вторият най-популярен материал, който преди това е бил използван в повечето улуци. Металът с дебелина 1 мм или повече е достатъчно здрав, но може да се деформира с падане на температурата и е шумен. Защитното покритие е съставено от:

  • пурал;
  • полиестер;
  • пластизол.

Тази комбинация от материали не само подобрява експлоатационните характеристики, но позволява и придаване на всякакъв цвят на изделието.

Алуминиевите улуци са изработени от материал с дебелина 0,8-1 мм. Металът е лек и следователно лесен за работа. За защитата от външни фактори и придаването на по-добър външен вид, алуминият е покрит със специални лакове, включително и цветни.

Медните улуци принадлежат към категорията елитни продукти. Материалът е защитен от окисление с месингово покритие. Медта изглежда красива, а от гледна точка на експлоатационните характеристики, уверено надминава всички описани по-горе варианти. Високата цена на подобни улуци обаче, далеч не е достъпна за всеки собственик на жилище.

Въпреки привидната простота на улуците, много е важно правилно да се изчисли и проектира конструкцията, в противен случай те няма да се справят със задачите си. Необходимо е да се вземе предвид площта и конфигурацията на покрива, както и ъгълът на наклона. Преди да закупите водосточни системи, не забравяйте да се консултирате със специалистите на производителя, тъй като различните конфигурации на улуците и тръбите могат да се различават по своите пропускателни способности. Също така, не забравяйте за редовната поддръжка на системата, почиствайки я от запушвания и замърсявания.