Улуци и водосточни тръби от ламарина

Водосточната система на покрива е задължителна, ако целта е отвеждане на дъждовната вода далеч от фасадата на сградата, предпазвайки я от прекомерна влага. Какви видове улуци предлага фирма Тето и как да изберем правилните, как се поставят и монтират, защо да ни се доверите при покупката и монтажа?

Какви улуци да изберем

За изчисляването на ефективната покривна повърхност, можете да използвате формулата (1/2H+W)×L, където H е височината на наклона, W е хоризонтално измереното разстояние от ъгъла до билото, а L е цялата покривна дължина. Тоест, при покрив от около 50 кв.м са необходими приблизително 100 м. улуци и 80 м. тръби. За покривна площ от около 80 кв.м. са необходими 125 м. на 90 м.

На следващо място трябва да се определи материалът, от който са изработени. Сред тях има много видове, като предлаганите от Тето са метални поцинковани, медни, стоманени и алуминиеви. Това са едни от най-дълготрайните водосточни тръби, като периодът на живота им се определя от 100 до 120 години. Последните два вида обикновено са допълнително пластмасово покритие, предпазващо металната сърцевина от метеорологичните условия. В допълнение, колкото металната сърцевина е по-дебела, толкова по-добре.

Отделно има шевни или безшевни улуци, като вторите са по-добрият и дълготраен вариант, тъй като липсват шевове, които с течение на времето да протекат. Това са така наречените американски водостоци, които се предлагат и на Teto.bg. При тях липсват шевовете, а самата ламарина предварително се реже съобразно необходимата широчина с определения предварително размер. Нейната дебелина е приблизително 0,5-0,6 мм.

Как се поставят безшевни улуци

Много важно правило при покупката е закупуването на отделните елементи да е от една марка и компания, за да си гарантирате пълна съвместимост при монтажа. Също, когато монтирате метални водостоци, не прибягвайте до по-евтините пластмасови крепежни елементи, а използвайте направените от същия материал скоби.

Как се монтират

Съществуват основни правила при монтажа на улуци за покриви:

  • Монтажът винаги се извършва отгоре надолу. В тази връзка, винаги първо монтирани трябва да са улуците и елементите за тяхното съединяване, а след това се поставят и водостоците;
  • Дренажните елементи се фиксират към покривната част чрез скоби с подходящи размери. Обикновено прикрепването на скобите се извършва за челната дъска и се поставят преди монтажа на улуците;
  • ⅓ от ширината на улея трябва да е прикрита от стрехата, така че водата да се стича точно в него и да липсват странични протичания. Той също трябва да се намира поне на 2,5 см. под керемидите от последната редица;
  • На всеки водосток трябва да има по един водосборен съд;
  • За да е максимално ефективно оттичането на дъждовната вода, монтажът се извършва под наклон от 2,5 – 5 мм. Той се задава при монтажа на държащите скоби.

Защо да купим от Тето

Фирма Тето ЕООД е с пазарно присъствие от над 10 години и вече има реализирани стотици успешни проекти и също толкова много доволни клиенти. Компанията се занимава с производството и реализирането на трапецовидни профили, безшевни американски улуци и метални керемиди. За този период ние натрупахме доста солиден стаж в отрасъла, оптимизирахме максимално работния си процес, което го направи бърз, ефективен и достъпен. Така, като производител, от нас можете да очаквате бързина, максимално кратки срокове за изпълнение на проекта и отлични цени. 

Ние сме от малкото компании в София, които произвеждат продуктите си и ги монтират на различни сгради, което играе важна роля за бързината и прецизността на изпълнението. По този начин особеностите на продуктите са синхронизирани с работните ни екипи и се постига най-добро качество, бързина и достъпност. За да се възползвате и Вие, заповядайте на Teto.bg.