Водосток: какво е това, какви видове има и как да изберете правилните?

Нито жилищната сграда, нито търговските обекти могат без водосточна система. Това са улуците и тръбите, които отвеждат водата от покрива и предпазват фасадата и основата на сградата от разрушаване.

Независимо от вида на използваните материали, сградата без водосток е постоянно изложена на сняг и дъжд. Влагата се пропива във фугите и микропукнатините, в следствие на което предизвиква разрушаването на зидарията, изпадането на декоративните елементи, гниенето на дървените части и разрушаването на основата. За да се предотврати това, необходимо е правилното организиране на водосточната система и нейният правилен избор, в съответствие с Вашите нужди.

Пластмаса или метал – кое е по-добре?

Съвременните водосточни системи са изработени от пластмаса и метал. Пластмасовите конструкции имат ниска цена, а техните предимства включват ниско тегло, което опростява процеса на монтажа. Този материал обаче е по-малко издръжлив от метала и му отстъпва по редица параметри. Водостоците от метал струват повече, но те предлагат следните параметри:

  • висока мразоустойчивост и топлоустойчивост;
  • пожарна безопасност;
  • устойчивост на цветовете;
  • екологична безопасност;
  • висока носеща способност.

Благодарение на здравината на метала, няма нужда да се притеснявате за това, че водосточната система няма да се справи с обилните валежи или ще се повреди под тежестта на снега. Поради това, купувачите често предпочитат металните конструкции.

Особености на металните водосточни системи

„ТЕТО “ ЕООД  произвежда метални водосточни системи които отговарят на стандартите на Евросъюза и местния климат. 

Системата се състои от улуци, тръби, държачи, казанчета и колена, които лесно се свързват помежду си. Внимателно регулираната геометрия на елементите, премахва необходимостта от уплътнители и други съпътстващи консумативи. Това не само опростява монтажа, но и позволява неговата реализация при всяко време – до -15 ° C.

 

Металните водосточни системи се произвеждат в два стандартни размера:

  •  улуци 5“ и  тръби Ф80  и Ф100
  •  улуци 6“  и тръби Ф100 и Ф120

Това Ви позволява да подберете най-оптималният вариант за покрив с всякаква площ. Системата за водоотвеждане е изготвена от ламарина с дебелина 0,5мм, има поцинковано покритие с плътност 275 г/м2, покритие от 35 микронов полиуретан от едната страна

Водостоците са не само надеждни (подходящи са за многоетажни сгради), но и изглеждат привлекателно, а също, хармонично се вписват в съществуващата архитектура. Достъпна е широка палитра от цветове, които могат да бъдат подбрани спрямо цвета на покрива или фасадата. Също така, имаме винаги готови системи на склад, което позволява бързото оперативно изпълнение при поръчки на клиенти.

Специалистите на “ТЕТО” винаги са готови да консултират купувачите относно монтажа и експлоатацията на фирмените водостоци както и да помогнат при избора на оптимален комплект, с оглед на покривната конфигурация и особеностите на сградата. Металните водосточни системи– това е надеждна защита от валежи, издръжливост и безупречна функционалност. Продуктите съответстват на стандартите за качество EN 10169 и ISO 10346.