Покрив от метални керемиди: предимства и особености на монтажа

През последните години, металните керемиди се превърнаха в един от най-търсените материали на пазара на покривни покрития. Особено често се използват в областта на частното строителство на домове. Ако отначало такъв материал се считаше по-скоро за „копие“ на естествените керемиди, то днес той с право се счита за самостоятелен тип покрив, с много реални предимства.

Металните керемиди тип Монтерей – дълготраен и надежден продукт, който е естетически привлекателен. Такова покритие има дългогодишна издръжливост, без да губи своя отличен външен вид, здравина и експлоатационни качества.

Как да покриете покрива с метални керемиди: общи препоръки

Опитните строители знаят, как точно да покрият покрива с метални керемиди. Но дори и за тях, някои от препоръките относно монтажа на такъв материал могат да бъдат полезни. Първо, преди началото на монтажа, задължително е подреждането на листовете. Това се извършва според чертежа на покрива. Важно е всички снадки и вълни да образуват едно платно по цялата площ. Веднага след това е необходимо отбелязването на местата на монтажните отвори.

Това ще Ви помогне незабавно да изчислите броя на листовете, от които се нуждаете, да разберете как ще изглеждат и да определите съпътстващите монтажни материали. Също така, правилната схема за подреждане ще помогне за свеждането до минимум на количеството отпадъци.

На второ място, трябва да се погрижите за основата на монтажа. Металните керемиди не се нуждаят от подсилена рамка, но трябва да бъде монтирана дори и най-обикновена скара, така че да се вземе предвид нейната стъпка с тази на размера на керемидите. Тогава винтовете, точно ще бъдат прихванати в дъската.

Преди покриването на покрива с метални керемиди, майсторите извършват необходимите измервания, за да изчислят покритието с оглед на получените размери. Всички драскотини и подобни механични повреди обезателно се почистват и боядисват. Също така, цялата прах и замърсявания се премахват от листовете. Всичко това, позволява избягване разрушаването на платното и удължаване на експлоатационния му срок.

Също така, важно е навреме и внимателно да се премахват стърготините, които се образуват след пробиване или рязане на листовете, чрез използване на меки четки. Ако не се полагат грижи, стърготините ще започнат да ръждясват, да се разпадат и ще окажат влияние върху целостта и надеждността на цялото покритие.

Важно е още да се акцентира върху съхранението на материала. Ако преди покриването с метални керемиди е необходимо изчакване известно време, листовете внимателно се полагат върху летви на сухо и надеждно място.

Друг също толкова важен момент – това е хидро- и звукоизолацията. Хидроизолационният материал може да бъде избран по преценка на потребителя, тъй като металните керемиди са съвместими с почти всеки вариант. Полагането на хидроизолацията се извършва не по време на монтажа на покрива, а преди това.

Също, струва си да се отбележи, че самите метални керемиди не изолират от звуци. Ето защо, преди тяхното полагане, трябва да се помисли за звукоизолационен слой.

Как правилно да покриете покрива с метални керемиди?

Началото на полагането на металните керемиди зависи от вида на покрива: 

  • двускатен покрив – монтажът започва от края; 
  • три(четири)скатен покрив – започва от най-високата точка на покрива.

В случай на три(четири)скатен покрив, от двете страни на най-високата му точка, е необходимо да се положи първият лист, след което да се захване за билото с един винт. Вторият лист се полага по такъв начин, че долните краища да създават равномерна и плътна линия. Припокриващите се секции по върха на образувалата се вълна, също се закрепват с по един винт.

В процеса на монтажа, трябва да се уверите, че всеки жлеб на металните листове е покрит със следващия лист. Пристъпването към окончателния монтаж на секциите следва, само след закрепване на 3-4 листа в подобно положение и изравняване на долния край.

Що се отнася до закрепването, поцинкованите винтове са специално предназначени за тези керемиди. Те имат уплътнителен накрайник. Най-често се произвеждат от синтетичен каучук. В процеса на завинтване, той херметизира отворите.

Колко струва покриването на покрив с метални керемиди ?

Металните керемиди представляват стоманен лист с алуминиево или поцинковано покритие и профил, който е създаден по технологията на студено налягане. Такива профили се наричат още студено валцувани. Така че, покривът от метални керемиди на снимката изглежда много хубаво. Освен това обаче, той е доста здрав и лек. Такова покритие не се нуждае от допълнително подсилване и не оказва голямо натоварване върху останалата част от конструкцията – стени, фундамент и т.н. Не е необходимо също извършване на специални стъпки за покриването на покрива. Процесът изисква минимум усилия и ресурси. Оттук идва и относително ниската цена на цялостното покривно покритие. Цената на самия материал зависи от неговата дебелина, дизайн и използвани суровини. Останалата част от разходите – минимална.