Металните керемиди и техните предимства

Много  от домовете със скатни покриви са покрити с метални керемиди. Това е лесен за използване, но в същото време надежден и издръжлив покривен материал, с много предимства, които не са характерни за естествения му аналог. Едно от основните предимства е ниското тегло, което не изисква допълнително подсилване на конструкцията, а също не създава излишно натоварване върху стените и основата на сградата. Нека разгледаме по-подробно какво представляват металните керемиди произведени от“ТЕТО”.

От какво и как се правят металните керемиди?

Металните керемиди се изработват от рулонна стомана, чрез валцуване върху ролки, които придават на материала необходимата форма. Днес могат да се закупят метални керемиди с дебелина 0,35-0,55 мм, а листовете са с необходимите дължини до 7 метра.v

За предпазването на метала от корозия, този тип продукти са поцинковани и боядисани с полимерна боя. Количеството цинк на квадратен метър, както и качеството на полимерното покритие, до голяма степен определят дълготрайността на металните керемиди и запазването на външния им вид. Ето защо, не трябва да избирате най-евтиния материал. Ниската цена показва, че производителят явно е спестил от поцинковане, защитно и декоративно покритие. Съответно, такъв покрив бързо ще загуби външния си вид и здравина.

Най-важните показатели за качество

При избора на метални керемиди, трябва да се ориентирате по дебелината и качеството на метала, количеството цинк и гаранцията, осигурявана от производителя:

  • европейските суровини са по-предпочитани от китайските;
  • количеството цинк, според европейските стандарти, трябва да бъде 275г/м2, но според украинските строителни норми се допуска 140 г/м2;
  • оптималната дебелина на стоманата за покрива – 0,5 мм;

Що се отнася до формата на вълната на металните покривни керемиди, това не оказва значително влияние върху експлоатационните характеристики. По този въпрос можете спокойно да се доверите на вкуса си.

Предимства на металните керемиди

Материалът се счита за икономичен вариант за покриви. Дори ако изберете скъпи метални керемиди, с оглед на средния експлоатационен живот от около 50 години, разходите се изплащат изцяло от продължителността на експлоатацията. Към предимствата на продукта също могат да се добавят следните особености:

  • естетичен външен вид – висококачествените метални керемиди не отстъпват по външен вид на естествените си аналози. В същото време, те са достъпни в много по-широка палитра от цветове;
  • простота и оперативност на монтажа – ниското тегло на материала и простата технология за монтаж позволяват бързото им подреждане, дори и на големи покривни площи;
  • устойчивост към въздействия на околната среда – поцинкованото и полимерно покритие надеждно предпазва метала от корозия при валежи и последствия от екстремни температури;
  • ремонтопригодност – ако някоя част от покрива е повредена, лесно е да се замени с нова, без да се нарушава цялостната конструкция и оформление на покритието.

Металните керемиди, произведени от „ТЕТО“, също отговарят на изискванията за пожарна безопасност, екологичност и безопасност за здравето.

Особености на монтажа

Технологията е съвсем проста: листовете са монтират със самонарезни винтове към скара за която са необходими около  5броя на 1 м2. Трябва да се обърне внимание на факта, че металът е плътно фиксиран, поради възможността за създаване на вибрации, тракане по металния лист, което води до ненужен шум и деформация на метала. Също така, преди монтажа трябва да се уверите, че самата обшивка е равномерна, така че да не се налага огъване на метала.

Не забравяйте също да използвате топло  и звукоизолация. Базалтовата вата е най-подходяща за тези цели. Тя и други популярни видове изолация също могат да бъдат използвани.

Метални керемиди, произведени от „ТЕТО“

ТЕТО ЕООД произвежда метални керемиди, които могат да удовлетворят потребностите на най-различни строителни обекти. Продуктите се произвеждат от висококачествени европейски суровини по индивидуални размери и модулни листове. 

Металните керемиди, произведени от ТЕТО ЕООД , се предлагат в широка палитра от матови и гланцови разцветки