Последни публикации

Металните керемиди и техните предимства

Около 70% от домовете със скатни покриви са покрити с метални керемиди. Това е лесен за използване, но в същото време надежден и издръжлив покривен материал, с много предимства, които не са характерни за естествения му аналог. Едно от основните предимства е ниското тегло, което не изисква допълнително подсилване на конструкцията, а също не създава излишно натоварване върху стените и основата на сградата. Различните варианти на вълните и профилната рисунка позволяват избора на оптимален вариант на покривно покритие както за нови сгради, така и за реставрирани обекти. Нека разгледаме по-подробно, какво представляват металните керемиди, какви видове има и какви са особеностите на продуктите на “ТЕТО”.

От какво и как се правят металните керемиди?

Металните керемиди се изработват от рулонна стомана, чрез валцуване върху ролки с различен диаметър, които придават на материала необходимата форма. Днес могат да се закупят метални керемиди с дебелина 0,35-0,55 мм, а листовете са с необходимите дължини до 8 метра. Колкото по-дебел е металът, толкова по-дълго ще издържи покривът. Съществува също и вариант за производство на покривно покритие със стандартна дължина или модулно: 740 мм (Барселона) и 840 мм (Марсилия). Модулният формат улеснява транспортирането и съхранението на материала, а по време на монтажа на покрива, листовете просто се съединяват помежду си. Модулите, за разлика от листовете с индивидуална дължина, винаги могат да се съхраняват на склад, за бързо оперативно изпълнение на поръчки.

За предпазването на метала от корозия, този тип продукти са поцинковани и боядисани с полимерна боя. Количеството цинк на квадратен метър, както и качеството на полимерното покритие, до голяма степен определят дълготрайността на металните керемиди и запазването на външния им вид. Ето защо, не трябва да избирате най-евтиния материал. Ниската цена показва, че производителят явно е спестил от поцинковане, защитно и декоративно покритие. Съответно, такъв покрив бързо ще загуби външния си вид и здравина.

Най-важните показатели за качество

При избора на метални керемиди, трябва да се ориентирате по дебелината и качеството на метала, количеството цинк и гаранцията, осигурявана от производителя:

 • европейските суровини са по-предпочитани от китайските;
 • количеството цинк, според европейските стандарти, трябва да бъде 275г/м2, но според украинските строителни норми се допуска 140 г/м2;
 • оптималната дебелина на стоманата за покрива – 0,5 мм;
 • покривните листове могат да бъдат с дебелина 0,45 мм

Що се отнася до формата на вълната на металните покривни керемиди, това не оказва значително влияние върху експлоатационните характеристики. По този въпрос можете спокойно да се доверите на вкуса си.

Предимства на металните керемиди

Материалът се счита за икономичен вариант за покриви. Дори ако изберете скъпи метални керемиди, с оглед на средния експлоатационен живот от около 50 години, разходите се изплащат изцяло от продължителността на експлоатацията. Към предимствата на продукта също могат да се добавят следните особености:

 • естетичен външен вид – висококачествените метални керемиди не отстъпват по външен вид на естествените си аналози. В същото време, те са достъпни в много по-широка палитра от цветове;
 • простота и оперативност на монтажа – ниското тегло на материала и простата технология за монтаж позволяват бързото им подреждане, дори и на големи покривни площи;
 • устойчивост към въздействия на околната среда – поцинкованото и полимерно покритие надеждно предпазва метала от корозия при валежи и последствия от екстремни температури;
 • ремонтопригодност – ако някоя част от покрива е повредена, лесно е да се замени с нова, без да се нарушава цялостната конструкция и оформление на покритието.

Металните керемиди, произведени от „ТЕТО“, също отговарят на изискванията за пожарна безопасност, екологичност и безопасност за здравето.

Най-вече, този покривен материал е подходящ за покриви с проста конфигурация, без извити повърхности. Но благодарение на наличието на такива специални елементи, като опори, ребра, краища и корнизи, покрив с почти всяка сложност може да бъде направен с метални керемиди.

Особености на монтажа

Технологията е съвсем проста: листовете са прикрепени със самонарезни винтове към решетка, за която са необходими около 6 броя на 1 м2. Трябва да се обърне внимание на факта, че металът е плътно фиксиран, поради възможността за създаване на вибрации, тракане по металния лист, което води до ненужен шум и деформация на метала. Също така, преди монтажа трябва да се уверите, че самата обшивка е равномерна, така че да не се налага огъване на метала.

Не забравяйте също да използвате топло- и звукоизолация. Базалтовата вата е най-подходяща за тези цели. Тя и други популярни видове изолация също могат да бъдат използвани.

Метални керемиди, произведени от „ТЕТО“

„Арсенал-Център“ произвежда няколко вида метални керемиди, които могат да удовлетворят потребностите на най-различни строителни обекти. Продуктите се произвеждат от висококачествени европейски суровини по индивидуални размери и модулни листове. В някои случаи, купувачът има възможност да избира височината на вълната. Асортиментът на компанията има следните варианти за профилиране:

 • „Арсенал“ – керемиди с класически рисунки, които са едни от най-популярните сред нашите клиенти;
 • „Барселона“ – премиум-материал с изразителни вълни, има 3D-срез на долния ръб на листа, изглеждайки особено добре на големи покриви;
 • „Марсилия“ – покрив със съвременна форма и също има 3D-срез;
 • „Мюнхен“ – керемида с кръгла вълна, която идеално допълва високите покриви и реставрираните исторически сгради.

Металните керемиди, произведени от ТЕТО, се предлагат в широка палитра от матови и гланцови разцветки. Защитното покритие от алуцинк и декоративен полиестер позволяват удължаване на експлоатационния срок на покрива до 50 години. В допълнение към листовете с индивидуални размери, ние предлагаме и модулни модели „Марсилия“ и „Барселона“, с лист, чиято дължина е в две вълни.