Видове керемиди за покриви

Ремонтните дейности, свързани с покрива, са важни и с решаващо значение за бъдещата му експлоатация и за състоянието на сградата. Покупката на керемиди е сред основните неща, за които трябва да се погрижите, когато е дошло време за подобен вид строително-ремонтни дейности. 

Какви видове керемиди за покриви има

Освен производителя, при покупката на цигли е нужно да уточните и от какъв точно вид се нуждаете. От ТЕТО съветваме да обмислите внимателно всички възможности, които най-общо са следните: 

  • метални – здрави и еко-съобразни, този вид керемиди са едни от най-купуваните. Можете да заложите на ламаринените модели, ако търсите оптимално съотношение между цена, качество и функционалност; 
  • пластмасови – характерното за тях е, че нивата на водна абсорбция са много ниски, което ги превръща в практичен вариант при избора на покривно покритие. С тях се постига намаляване на замърсяването и образуването на плесен, мухъл и др.; 
  • керамични– притежават в ниска водопоглъщаемост и висока мразоустойчивост Керамичната керемида притежава няколко силни качества: Трайност: устойчиви към студ и лошо време, огнеупорни; Устойчивост към стареене: цветът омеква и узрява естествено с годините. Устойчиви към действието на вредните вещества в замърсения въздух и киселинните дъждове; Минимално абсорбиране на вода, което предпазва от разрушаване при замръзване.
  • битумни – използват се изключително за хидроизолация и са надежден начин да подобрите състоянието на покрива. Подходящи са за скатни покриви и са устойчиви на УВ лъчи.

Всеки един вид покривно покритие се отличава с конкретна износоустойчивост и експлоатационни качества, както и начин на монтаж. Цената също варира според това какви са материалите за изработка и циглите.

По какво се различават

Основните разлики между отделните видове цигли се състоят в материалите за изработка и тяхната здравина. Свързващото вещество е сред ключовите фактори, които определят продължителността на използване на циглите и тяхното техническо представяне във времето – полимер, битум, полимер-битум и др.

Защитният слой на керемидата също е от значение за нейния дълъг срок на експлоатация – еднозърнест, люспест и прочее. По отношение на техните химически, технологични и физически свойства отново виждаме значителни разлики, като металните керемиди са сред най-благонадеждните продукти.

Какво съветват TЕТО

Екипът на ТЕТО ви съветва да изберете керемиди според климатичните особености в региона, наклона на покрива, предпочитания дизайн, цената и марката. Това са по-основните критерии за избор, с които е редно да се съобразите при покупка.

Leave a Reply

Your email address will not be published.