Последни публикации

Покривни панели: характеристики и предимства

При строителството на частни домове, промишлени и търговски сгради, използването на покривни панели набира популярност. Този надежден, издръжлив и лесен за монтаж материал позволява хармоничното завършване на постройката във всеки архитектурен стил. В същото време, получава се не само естетичен външен вид, но и отлични експлоатационни характеристики. Нека разгледаме особеностите и предимствата, както и използваните разновидности на този материал.

Основни предимства

Съвременните покривни панели – това е възможност за създаване на покрив без монтажни отвори и със скрити крепежни елементи. Тази конструкция осигурява дълготрайност, устойчивост към корозия и бързи покривни дейности. Покривни панели се произвеждат не само от чуждите, но и от местните фабрики, което ги прави достъпни за широк кръг потребители. Изделията имат привлекателен външен вид, а за по-голяма устойчивост към въздействието на външните фактори, отвътре те са защитени с антикондензно покритие.

Материалът на панелите е достатъчно гъвкав, за да пасне на всяка конфигурация на покрива. Разновидностите от декоративни покрития Ви позволяват да изберете оптималния вариант за покрив с всякакъв архитектурен стил, включително и за реставрирани сгради с историческо значение.

За да не се повреди материалът по време на транспортирането, разтоварването и съхранението, от външната страна допълнително е покрит със защитно фолио. По време на монтажа, то трябва да се премахне. Под въздействието на пряката слънчева светлина, използваното лепило може да се полимеризира, след което почистването на метала ще бъде възможно само с помощта на разтворител.

Особености на конструкцията и разновидности

Покривните панели са изработени от метал. Размерите им могат да бъдат различни, а максималната дължина е 5 м. Ако покривът има много дълги скатове, то в завършен вид покритието ще има напречни шевове. По форма, фалцовите панели са:

  • гладки;
  • трапецовидни.

За придаване на естетичен външен вид и защита на материала от околната среда се използват различни видове покрития, както и алуцинк.

За монтажа на панелите, не е необходима система от подпори, което допълнително намалява разходите за строителство. Металните листове са леки, поради което натоварването върху стените и основата е минимално, а процесът на монтажа е доста прост. Панелите се свързват помежду си с помощта на шев, който практически елиминира течовете. Също, двойните или единични шевове придават на конструкцията допълнителна здравина.

Експлоатационният срок на покривните панели е около 30 години. Като поддръжка, необходимо е периодичното оглеждане на покрива отвътре и в случай на възникнал теч, да се херметизира шева със специална замазка или дебела боя на маслена основа.