Покривни панели: характеристики и предимства

При строителството на частни домове, промишлени и търговски сгради, използването на покривни панели набира популярност. Този надежден, издръжлив и лесен за монтаж материал позволява хармоничното завършване на постройката във всеки архитектурен стил. В същото време, получава се не само естетичен външен вид, но и отлични експлоатационни характеристики. Нека разгледаме особеностите и предимствата, както и използваните разновидности на този материал.

Основни предимства

Съвременните покривни панели – това е възможност за създаване на покрив без монтажни отвори и със скрити крепежни елементи. Тази конструкция осигурява дълготрайност, устойчивост към корозия и бързи покривни дейности. Покривни панели се произвеждат не само от чуждите, но и от местните фабрики, което ги прави достъпни за широк кръг потребители. Изделията имат привлекателен външен вид, а за по-голяма устойчивост към въздействието на външните фактори, отвътре те са защитени с антикондензно покритие.

Материалът на панелите е достатъчно гъвкав, за да пасне на всяка конфигурация на покрива. Разновидностите от декоративни покрития Ви позволяват да изберете оптималния вариант за покрив с всякакъв архитектурен стил, включително и за реставрирани сгради с историческо значение.

Особености на конструкцията и разновидности

Покривните панели са изработени от ламарина. Размерите им могат да бъдат различни, а максималната дължина е 5 м. Ако покривът има много дълги скатове, то в завършен вид покритието ще има напречни шевове.

За монтажа на панелите, не е необходима система от подпори, което допълнително намалява разходите за строителство. Металните листове са леки, поради което натоварването върху стените и основата е минимално, а процесът на монтажа е доста прост. Панелите се свързват помежду си с помощта на шев, който практически елиминира течовете. Също, двойните или единични шевове придават на конструкцията допълнителна здравина.

Експлоатационният срок на покривните панели е около 30 години. Като поддръжка, необходимо е периодичното оглеждане на покрива отвътре и в случай на възникнал теч, да се херметизира шева със специална замазка или дебела боя на маслена основа.