Как да се справим с течовете от покрива

Едно от най-неприятните събития, свързани със стопанисването на имуществото, са течовете от покрива. Те могат да създадат редица вторични проблеми, които освен средства и усилия, да костват и много време. За да не се усложнява ситуацията още повече, е нужно да бъдат взети мерки навреме – ремонтът на покривната конструкция следва да бъде извършен в най-кратки срокове.

Как да се справим с течовете от покрива

Ако забележите, че по стените има следи, петна от влага и плесен, то със сигурност се касае за теч. Той може да бъде от лек до доста по-сериозен и с авариен характер. Каквато и да е степента на влагопроникването, и в двата случая трябва да се подходи рационално и да се извършват необходимите ремонтни дейности. Ето какво е хубаво да се направи в подобна ситуация:

  • поставяне на качествена хидроизолация – това е сигурен начин, че няма да се стигне до произшествия, свързани с протичането на покривната конструкция. В съвременното строителство се залага на монтажа на хидроизолационни мембрани още в хода ремонтите дейности, включени в проекта; 
  • извършване на профилактика със специални машини – термографската диагностика помага да се локализират наличните течове, а след това и да се отстранят. По този начин предпазвате имуществото си от още по-големи щети;
  • ако течът идва от съседния имот, същият трябва да бъде инспектиран – колкото по-рано се открие източникът на влага, толкова по-скоро ще бъде разрешен и проблемът. Това е в интерес на общото благо на живущите в сградата;
  • поставяне на улуци от ламарина за отвеждането на водата, когато вали дъжд. Те помагат за правилното оттичане на водата и по този начин се минимализира рискът от поява на влага. Дъските и OSB плоскостите за покрив са също използван материал при изграждането на покривната конструкция.

Никой не иска да има влага в дома си – тя не само понижава неговата естетика, но и може да окаже негативно влияние върху здравето на човек. Не допускайте течът да добие големи мащаби и заложете на адекватната поддръжка на покрива.

Към кого да се обърнем за съдействие

Откриването и отстраняването на теча от покрива е сложно начинание, което изисква намесата на специалисти. Те разполагат с необходимите опит и знания, както и апаратура, която да използват за локализирането, а след това и премахването на аварията.

Какво съветват специалистите от ТЕТО

От ТЕТО съветваме да подходите комплексно и да вземете под внимание всеки един аспект, свързан с поддръжката на покрива. Не неглижирайте появилите се следи от влагат и мухъл по стените – това е недвусмислен знак, че е налице проблем, който е желателно да бъде отстранен навреме.

Leave a Reply

Your email address will not be published.